۱۰ اشتباه رایج در انتخاب رشته کنکور
اهمیت انتخاب رشته کنکور سراسری
کلیه داوطلبان پس از مشاهده کارنامه اولیه آزمون سراسری در یک مهلت مشخص مقرر شده فرصت دارند به سایت سازمان سنجش مراجعه کنند و انتخاب رشته کنکور سراسری را تکمیل کنند.
تمدید انتخاب رشته کنکور 1403 برای افرادی که در زمان مناسب موفق به انتخاب رشته کنکور نشدند در نظر گرفته میشود. البته دقت داشته باشید که زمان تمدید انتخاب رشته کنکور هنوز معیین نشده است اما به محض اعلام از سوی سازمان سنجش در همین قسمت اطلاع رسانی خواهد شد.
انتخاب رشته کنکور سراسری یکی از حساس ترین و سرنوشت ساز ترین مراحل بعد از آزمون است. برای یک انتخاب رشته صحیح دقت به مواردی بسیار مهم است:
اولین مورد تحلیل صحیحی از کارنامه آزمون سراسری است. در صورتی که با توجه به رتبه و تراز به دست آمده تحلیل دقیقی از کارنامه صورت نگیرد ممکن است فرصت های بسیاری از دست داوطلب برود.
دومین مورد نحوه اولویت بندی رشته ها بعد از تحلیل کارنامه است. اینکه رشته ها بر اساس اول علاقه و سپس تحلیل کارنامه طبقه بندی شوند بسیار مهم است.
در این بخش به اهمیت چینش صحیح موارد اولویتی و تحلیلی در انتخاب رشته کنکور سراسری اشاره شده است.
بعد از اعلام نتاج اولیه آزمون سراسری و قرار گرفتن دفترچه انتخاب رشته افراد به مدت 4 الی 5 روز فرصت دارند مراحل انتخاب رشته آزمون سراسری را تکمیل کنند. البته بعد از این زمان سازمان سنجش مهلت را برای افرادی که از فرآیند انتخاب بازمانده اند تمدید خواهد کرد. مدت زمان تمدید با توجه به عوامل مختلف متفاوت است.
در این مدت داوطلبان باید دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور را به دقت مطالعه کنند. یکی از مهم ترین مراحل، فرآیند مطالعه دفترچه تا انتخاب رشته است. در این مرحله حتما باید انتخاب براساس کمک گرفتن از مراکز معتبر مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری و ارزیابی دقیق اهداف و قبولی رتبه های سال های قبل صورت گیرد.
راهنمای کلی انتخاب رشته در سایت سنجش
همانطور که گفته شد یکی از حساس ترین مراحل بعد از نتایج اولیه آزمون سراسری، انتخاب رشته کنکور با استفاده از سایت است. اگر در این مرحله دقت کافی به عمل اورده نشود خسارت آن یک انتخاب رشته نامناسب و به مراتب گذراندن یک دوره تحصیلی بالاجبار یا تغییر رشته تحصیلی و دلسردی از دانشگاه و شاید کار آینده است. در این بخش به طور مختصر مراحل انتخاب رشته کنکور سراسری را برای شما شرح میدهیم.
دقت کنید : فرآیند انتخاب رشته پروسه ای است که باید حتما با مشورت از متخصصین اگاه صورت بگیرد و شما به تنهایی و بدون تجربه قادر به تکمیل آن نخواهید بود.
مرحله اول
برای انتخاب رشته کنکور سراسری ابتدا وارد سایت سازمان سنجش میشوید
از قسمت “سراسری” روی انتخاب رشته آزمون سراسری کلیک کنید.
مرحله دوم
در این قسمت وارد صفحه ای تحت عنوان “جدول زمانی و نکات مهم” خواهید شد. این صفحه اطلاعاتی درباره نکات مهم ازمون سراسری است. این صفحه را مطالعه کرده و روی ” تایید و ادامه – گام بعدی” در انتهای صفحه کلیک کنید.
مرحله سوم
در این مرحله از انتخاب رشته کنکور سراسری به صفحه ای ورود میکنید که حاوی سه روش مختلف برای ورود به پنل کاربری شماست. بسته به اطلاعات در دسترس از هریک از این روش ها میتوانید وارد پنل کاربری خود شوید.
مرحله چهارم
بعد از ورد به پنل کاربری خود صفحه ای را میبینید که حاوی مشخصات و اطلاعات فردی شماست. سپس معدل کتبی دیپلم و در صورت تغییر معدل جدید دیپلم، عنوان رشته تحصیلی متوسطه، کد سوابق تحصیلی دیپلم، عنوان رشته تحصیلی پیش دانشگاهی و کد سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی است.
بعد از تکمیل این مراحل با کلیک روی دکمه ” تایید و ادامه” به مرحله انتخاب رشته کنکور سراسری وارد میشوید. دقت داشته باشید برای یک انتخاب رشته اصولی مشورت با افراد مجرب و متخصص، انتخاب صحیح کد رشته ها و دقت در وارد کردن کدها بسیار بسیار مهم است.
همان طور که همگی تا حدودی میدانید هریک از سهمیه های مختلف امتیاز ویژه ای در کنکور سراسری دارد:
این سهمیه ها به شرح زیر است:
سهمیه آزادگان، سهمیه رزمندگان، خانواده های شهدا، و سهمیه مناطق محروم
مناطق محروم: این سهمیه در حدود 40 درصد از ظرفیت دانشگاه های روزانه را به خود اختصاص میدهد. شهرهای ایلام، چهار محال بختیاری، سیستان بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهکیلویه بویر احمد، لرستان و هرمزگان شامل این موارد میشوند.
سهمیه رزمندگان، ایثارگران، و خانواده های شهدا: میزان این سهمیه چیزی در حدود 25 درصد ظرفیت پذیرش رشته محل های ذکر شده دفترچه است. همسر و فرزنادن جانباز و شهدا و ایثارگر نیز مشمول این سهمیه خواهند بود.
این نکته مهم است که شما باید برای بهره مندی از سهمیه ایثارگر و جانباز و خانواده شهدا در حدود 70 درصد از نمره گزینه آزاد را به دست اورده باشید.
یک انتخاب رشته کنکور اصولی زندگی آینده شما را تحت الشعاع قرار میدهد بنابراین باید عوامل موثر بر آن را مورد توجه قرار دهید.
فاکتورهای زیادی در انتخاب های شما موثرند:
علاقه، آینده شغلی و رشدی رشته انتخابی، فاصله دانشگاه مورد نظر از محل زندگی، میزان شهریه، میزان سهمیه ها از مهم ترین موارد دخیل در انتخاب رشته کنکور هستند.
علاقه
مهم ترین فاکتور در انتخاب رشته کنکور سراسری است. اگر رشته ای را انتخاب کنید که دوست ندارید شاید تا آخر عمر پشیمان شوید و نتوانید آن طور که شایسته است به موفقیت برسید.
آینده شغلی
شغلی را انتخاب کنید که اینده داشته باشد و در آن جای پیشرفت برای شما وجود داشته باشد.
فاصله دانشگاه تا محل زندگی شما
حتما باید دانشگاهی را انتخاب کنید که فاصله مناسبی را از محل زندگی شما داشته باشد. این مورد در میزان موفقیت انتخاب رشته کنکور بسیار موثر است. به خصوص در این زمینه باید شرایط روحی خود را در نظر بگیرید. افرادی که روحیه های حساسی دارند نمیتوانند دانشگاه های بسیار دور را انتخاب کنند.
میزان شهریه رشته انتخابی
عامل بعدی موثر در انتخاب رشته کنکور میزان شهریه آن است. سعی کنید حتما بودجه خود را در انتخاب رشته در نظر داشته باشید و رشته هایی که از پس پرداخت شهریه ان برنمی آیید را انتخاب نکنید.
میزان سهمیه
باید بدانید که بعد از فرآیند انتخاب رشته کنکور سهمیه ها برای تمامی داوطلبان اعمال خواهد شد. این سهمیه بر حسب مناطق به 1، 2، 3 و ایثارگری تقسیم بندی میشوند. سهمیه مناطق 1 برای دانش آموزان دارای بضاعت مالی، مناطق 2 و 3 برای مناطقی که امکانات کمتری دارند و سهمیه ایثارگران نیز 5 درصد میباشد که شرایط متفاوتی دارد.
بعد از اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری یک کارنامه بسیار کامل در اختیار داوطلبان قرار میگرد. این کارنامه حاوی اطلاعات بسیار دقیقی است:
✅ بخش اول شامل توصیه ها و تذکرات مهم است که پیشنهاد میشود قبل از انتخاب رشته کنکور سراسری حتما مطالعه شود.
✅ بخش دوم اطلاعات ثبت نامی و آزمونی.
✅ بخش سوم اعلام علاقمندی بر اساس تقاضانامه
✅ بخش چهارم وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره های مختلف هریک از گروه های آزمایشی
✅ بخش پنجم مشاهده سوابق تحصیلی
✅ بخش ششم نمره و تراز داوطلب در هر زیر گروه گروه های آزمایشی و رتبه کل در سهمیه و آخرین رتبه مجاز شده
✅ بخش هفتم نمرات خام امتحانی گروه آزمایشی
✅ بخش هشتم رتبه کل در سهمیه و اخرین رتبه مجاز شده در دوره های روزانه و نوبت دوم
✅ بخش نهم کد دسترسی مربوط به انتخاب رشته دانشگاه های آزاد
مشخصات داوطلب ثبت نامی، رتبه و تراز داوطلب، وضعیت مجازی و غیر مجازی در رشته مورد نظر در هر دوره، اطلاعات مربوط به گروهای آزمایشی و کد دسترسی مربوط به انتخاب رشته دانشگاه های آزاد برای داوطلبان این دانشگاه ها. جهت کسب اطلاعات بیشتر حتما به مقاله تحلیل کارنامه آزمون سراسری مراجعه کنید.
تمامی داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته کنکور سراسری شده اند میتوانند در انتخاب رشته شرکت کنند. اما برای انجام آن مراحلی که در زیر شرح داده شده باید طی شود:
مراجعه به سایت سازمان سنجش به نشانی : sanjesh.org
📌 مطالعه دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری و پیوست ها و تبصره های مربوط به آن
📌 یافتن رشته ها و محل های مرتبط با گروه آزمایشی
📌 تکمیل فرم انتخاب رشته کنکور سراسری و دریافت کد رهگیری
همان طور که میدانید فرایند انتخاب رشته آزمون سراسری بسیار حساس و مهم است. این فرآیند نیاز به طی مراحلی برای موفقیت دارد و نمیتوان بسیار ساده و فقط با تکیه به دانش شخصی از کنار آن رد شد.
در این مرحله داوطلب باید تعداد حداکثر 150 کد رشته را با در نظر گرفتن رتبه و تراز نهایی و علاقمندیهای خود چینش کند. دقت داشته باشید کوچکترین خطایی بدون در نظر گرفتن علاقمندیها و یا تراز داوطلب باعث خسارات جبران ناپذیری میشود که آینده فرد را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
در فرآیند انتخاب رشته کنکور سراسری مشورت از بهترین مراکز مشاوره تحصیلی انتخاب رشته از واجبات است. این نکته را مد نظر قرار دهید که یک انتخاب هوشمندانه اجتماع مجموعه اطلاعات و تجربیات فردی و دانش نرم افزاری و در نظر گرفتن روحیات و شخصیت فردی و خانوادگی و هزاران عامل ناشناخته دیگر است. این عوامل از راه برگزاری جلسات خانوادگی و فردی با داوطلب مشخص میشود. بنابراین به دلیل اهمیت این پروسه حتما باید با افراد کاربلد در ارتباط بود. اگر داوطلب در کد رشته ای پذیرفته شود اولویت های بعدی او بررسی نخواهد شد. بنابراین یک انتخاب اشتباه منجر به محروم شدن وی از دانشگاهی میشود که شاید میتوانست موقعیت زندگی شغلی و روحی وی را بسیار بهتر کند.
برای انتخاب رشته کنکور سراسری حتما انتخاب های شما بر اساس سه دسته: منطقی، خوش بینانه و کمی غیر منطقی یا بدبینانه قرار دهند. در این حالت اگر پایه انتخاب های شما براساس: علاقه، تراز و رتبه، رفت و آمد و منطقه جغرافیایی و کیفیت رشته تحصیلی باشد تمامی رشته ها در چینش شما قرار خواهند گرفت.
در این حالت انتخاب رشته کنکور سراسری شما باید چیزی شبیه موارد زیر باشد:
✔️ دسته اول شامل مواردی است که انتظار قبولی در آن ها نمیرود. به عبارت دیگر برای قبولی در آن ها شانس کمی دارید. پیشنهاد میشود میزان انتخاب این موارد بین 20 الی 30 درصد باشد.
✔️ دسته دوم مواردی هستند که براساس علاقه و تراز بندی انتظار قبولی در آن ها براساس تربه های سال های قبل بالاست. این میزان در انتخاب رشته کنکور سراسری شما باید بین 50 الی 60 درصد باشد.
✔️ دسته سوم نیز مواردی هستند که انتظار قبولی در آن ها نزدیک به یقین است. یعنی با احتمال بسیار بالا در این رشته ها قبول میشوید. این موارد نیز براساس علاقمندی باید چیزی بین 20 الی 30 درصد انتخابهای شما باشد.
مراحل انتخاب رشته کنکور سراسری در مرکز مشاوره تحصیلی پوردستمالچی به شرح زیر است:
یکی از دغدغه های انتخاب رشته کنکور سراسری اطلاع از نتیجه و میزان قبول شدگان سال های قبل است. راه حل اصلی برای مرتفع سازی این کار روش های نرم افزاری و کامپیوتری است. این روش از حساس ترین مراحل انتخاب رشته کنکور سراسری است. چرا که اصل اعتماد سازی داوطلب و پایه انتخاب های بعدی اون همین مرحله است.
استفاده از نرم افزارهای غیر هوشمند، غیر قابل اعتماد و تخمینی میتواند اهداف انتخابی داوطلب را بسیار دور از دسترس کند. از اصلی ترین مزایایی که پس از ثبت نام در طرح انتخاب رشته پوردستمالچی در پنل خود مشاهده خواهید کرد دقیق ترین نرم افزار انتخاب رشته با تخمین سازی بسیار نزدیک است.
این نرم افزار به دلیل جلوگیری از سود جویی و کپی کردن در حال حاضر فقط از طریق ثبت نام در پنل کاربری شما قابل مشاهده است. البته تلاش میشود دموی رایگانی نیز به منظور مشاهده امکانات فوق العاده در آینده در اختیار داوطلبان عزیز قرار بگیرد.
نرم افزار انتخاب رشته کنکور سراسری نیز به نحوی عمل میکند که کلیه موارد مربوط به سهمیه های مناطق، ایثارگران و شانس های قبولی در تمام کد رشته های انتخابی براساس مواردی که انتخاب کرده اید مشخص خواهد شد.
تحصیل در این دوره رایگان است. بعد از تحصیل افراد موظف میشوند براساس منطقه تحصیل مدتی را در داخل کشور مشغول به کار شوند. در صورتی که این تعهد از سمت آن ها عملی شود؛ دریافت دانش نامه و ریز نمرات پایان تحصیل نیز از طرف دانشگاه امکان پذیر خواهد بود. در این دوره تحصیلی امکانات رفاهی، خوابگاهی، تغذیه ای و حتی وام و کار دانشجویی نیز موجود است.
نکته: در صورتی که در این دوره قبول شده و حضور پیدا نکنید از حضور در دوره روزانه سال آینده محروم خواهید شد.
تحصیل در این دانشگاه رایگان نیست. امکانات موجود در دانشگاه روزانه من جمله وام و سایر امکانات با مبالغ بالاتر به دانشجو تعلق میگیرد. البته در مواردی نیز دوره شبانه فاقد وام تحصیلی است. در عوض دانشجو متعهد به کار در کشور بعد از اتمام تحصیل نخواهد بود. تحصیل این دانشجویان در کنار دانشجویان دوره روزانه است.
دانشجو موظف به پرداخت شهریه است. امکانات رفاهی خاصی به دانشجویان تعلق نمیگیرد. خوابگاه های دانشجویی موجود نیست و دانشجو باید از خوابگاه خودگردان استفاده کند. مدرک ارائه شده در این دانشگاه همان مدرک روزانه با ذکر واژه ( پردیس خود گردان) است. کلاس ها حضوری بوده و در صورت انصراف شهریه ثابت و متغیر باقیمانده به دانشجو پرداخت نمیشود.
دوره همراه با پرداخت شهریه است و مناسب افرادی است که وقت برای حضور در کلاس ندارند.
دوره همراه با پرداخت شهریه است. ثبت نام هم از طریق کنکور هم بدون کنکور انجام میگیرد. سطح علمی این دانشگاه از سایر مراکز آموزشی پایین تر است.
ثبت نام هم از طریق کنکور هم بم بدون کنکور است. دوره همراه با پرداخت شهریه بوده اما شهریه های آن به نسبت سایر موارد کمی پایین تر است. شرکت در کلاس های دانشگاهی متغیر بوده و گاه حضوری و گاهی غیر حضوری است.
👈 نکته 1: قبل از انتخاب رشته کنکور سراسری حتما به این نکته نیز توجه داشته باشید که میزان تقبل شهریه شما چقدر است؟ بنابراین با مطالعه دفترچه حتما از میزان شهریه ها آگاهی کامل داشته باشید.
👈 نکته 2: کیفیت سطح آموزشی دانشگاه ها اهمیت بسزایی دارد. بنابراین قبل از انتخاب رشته کنکور سراسری سعی کنید مواردی را مد نظر قرار دهید که سطح علمی مناسبی دارند. انتخاب رشته کنکور دانشگاه های آزاد نیز توجه داشته باشند که انتخاب رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی دانشگاه آزاد با انتخاب رشته کنکور سراسری ادغام شده. در حالی که سایر رشته ها از طریق پنل مربوط به ثبتنام دانشگاه آزاد صورت میگیرند. داوطلبان برای اطلاع از لیست سایر رشته محل های ارائه شده باید به سایت azmoon.org مراجعه کنید.
۱۰ اشتباه رایج در انتخاب رشته کنکور
اهمیت انتخاب رشته کنکور سراسری